sobota 24. června 2017

Jižní Morava - Blog druhý: Telč, Dačice a chalupa

Vážené přízraky,
vítejte u druhého blogu z našeho cestování po jihozápadní Moravě! První blog ze včerejška najdete zde.

Ráno jsme zahájili vydatnou snídaní v podobě pečiva se šunkou, sýry, salámem, smaženými vajíčky a zeleninou. To všechno jsme zapili pomerančovým džusem a čajem, pak jsme k tomu přikousli pár meruňek a koblihu a byli jsme úplně happy.

První zastávkou tohoto dne a naší třetí zastávkou v pořadí byla Telč.

Zastávka č. 3: Telč

Telč byla osídlena už ve 13. století. Postupně kolem ní byly vybudovány dva rybníky, které pomáhaly město bránit. Vlastnili ji například Jan Lucemburský a Oldřich z Hradce, posledními majiteli byli Podstatští-Lichtensteinové.

Gotický hrad byl vybudován v druhé polovině 14. století. O dvě století později ho nechal přestavět Zachariáš z Hradce, protože z něj chtěl mít reprezentativní zámek ve stylu italské renesance. Taky se ale zajímal o to, aby se mu v zámku pohodlně bydlelo. Stavba je zvláštní svou nepravidelností, která nebyla u renesančního stylu obvyklá.

V zámku je spoustu místností, které se dochovaly v původní podobě - třeba sál se zlatým kazetovým stropem (fotky uvidíte níže). Podlaha je tam vytvořena z falešného mramoru a je to nejstarší napodobenina mramoru u nás. Součástí zámku je Kaple Všech svatých.

Okolo zámku je zahrada a park s fontánou, keři a tak podobně. Dnešní podobu zámku má na svědomí Zachariáš z Hradce.

Zdroj informací: informační letáček


Náčelník je omámen energií proudící z Památného stromu u zámku v Telči.




Domy s barokními průčelími v Telči jsou UNESCO památkou.


Náčelník pózuje před domem.


Náčelník se bojí draka (Jirka tam s námi bohužel nebyl, takže jsme s sebou neměli žádného drakobijce).


Vedle okna nalevo je čtverec = sluneční hodiny, které ukazují čas jen do jedné odpoledne. Potom už by k ničemu nebyly, protože na nádvoří je stín :)


Ananaz v rytířském sále s podlahou z falešného mramoru a zlatým kazetovým stropem, na který jsme Vás ráčili upozornit výše.


Obraz Perchty z Rožmberka.

Po prohlídce zámku jsme si prošli výstavu kostýmů a rekvizit z natáčení filmu Pyšná princezna.


Zpívající květina - původní se nedochovala, tohle je přesná kopie.


Ananaz u obrazu Krále Miroslava.



Čepice jednoho z rádců a fotografie jejího užití ve filmu.

Potom jsme vyšplhali na rozhlednu, kde to opravdu hodně foukalo. Ananaz si musel držet čepici, aby mu nespadla. Tam jsme také viděli zvony a mapu návštěvníků, kteří přijíždějí nejčastěji z Prahy a Brna a okolí.


Náčelníkovi vlaje hříva ve větru.


Ananaz na rozhledně.

Zastávka č. 4: Dačice

V Dačicích jsme jentaktak stihli prohlídku zámku, protože jsme byli domluvení s Pruhy a Turborajčetem, že je navštívíme na chalupě. Vevnitř bylo bohužel zakázáno používat mobily, takže nemáme žádné fotografie interiéru. Celý zámek byl údajně monitorován kamerovým systémem, který jsme ale nikde neviděli.


Průčelí zámku Dačice (Výjimečně bez Vy Víte Koho).


Křídlo zámku Dačice, tentokrát zde opět nechybí pózující Náčelník.

Následně jsme se přesunuli na jakési dolní náměstí, abychom zakoupili brambůrky a colu (hlavní část naší stravy). Tam jsme narazili na žesťové orchestry, které jezdily v otevřených autobusech a přitom vyhrávaly.


Autobus s dechovkou. Uvnitř nesedí trestanci, jak by se snad mohlo zdát, ale hudebníci.

Zastávka č. 4: Chalupa

Z Dačic jsme se přesunuli na chalupu. Zde zrovna probíhaly hasičské závody, které TR pozorovalo již od jedné hodiny odpoledne.


Skupinová fotografie. Zleva: neznámý mladý hasič, Turborajče, Pruhy, Náčelník. Fotografoval Ananaz.


Hasičky se připravují na závod.

V Hasičských závodech má skupina hasičů za úkol co nejrychleji spojit hadici, strčit jí do zdroje s vodou a zasáhnout proudem cíl. Tento závod měl dvě kola, v prvním startovalo 16 družstev.


Toto je poslední fotografie dnešního blogu, selfie Ananazu a TR v autě během hovoru s Cukejíťou.

Na chalupě jsme snědli brambůrky, polárkáč, sušenky, piškoty polité čokoládou a buráky. Zapili jme to pepsi colou a kafem. Prodiskutovali jsme mnoho problémů, takže by to šlo označit za konferenci nebo dokonce meeting.

Děkuji Vám za přečtení dnešního blogu :) Pokud nás chcete dále sledovat, neváhejte zítra večer zkontrolovat náš blog kvůli pokračování. Za každý komentář jsme velmi rádi a děkujeme paní Turborajčátkové za úžasnou aktivitu.

Mějte se a zítra se těšte na Vranov nad Dyjí a Bítov.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Den otevřených dveří hasičské zbrojnice města Mníšek pod Brdy

Ahoj všichni 👋 V sobotu 18. července jsme se sešli na autobusovém nádraží Smíchov a počkali jsme, než nám pojede autobus č. 321 směr Mníše...