pátek 23. června 2017

Jižní Morava - Blog první: Jaroměřice a Dalešice

Vítám všechny přízraky u prvního blogu z jižní Moravy! Dnes si můžete přečíst o naší cestě z Prahy do Moravských Budějovic a o návštěvě Jaroměřic nad Rokytnou a Dalešic.

Chtěli jsme z Prahy vyrazit už v 8:00, ale nějak jsme se zpozdili a vyjeli jsme kolem deváté. Nejdřív jsme zamířili k Bamibině, abychom předali Oskarku na letní byt. Té se to vůbec nelíbilo a opakovaně se pokusila štípnout Náčelníka, který nesl její klec, do palce. Venku si to náramně užívala, protože mohla křičet na celou ulici.

Potom jsme se vrátili do auta a vybaveni dvěma jablky od Bambiny jsme se dali na cestu. Na naší skvělé hrbolaté dálnici jsme nakonec vyvinuli průměrnou rychlost okolo šedesáti kilomerů v hodině. Cestou jsme potkali mnoho dělníků, kteří filozofovali, kouřili a rozhlíželi se po krajině.

Do Moravských Budějovic jsme přijeli dvě minuty před polednem. Po kratším vyřizování se nám podařilo ubytovat se a pak jsme rovnou vyjeli do Jaroměřic nad Rokytnou.

Zastávka č. 1 - Jaroměřice nad Rokytnou

Zámek v Jaroměřicích je barokní národní kulturní památka, která tvoří dominantu města spolu s kostelem svaté Markéty.zdroj


Zde vidíte kus zámku (to žluté) a kus kostela (to červené).



Nadšený Náčelník před vstupem do zámku.



Náčelník se prochází po městě.


Kostel svaté Markéty.


Náčelník ve Francouzské zahradě.


Selfie před zámkem.


Pohled na kostel z francouzské zahrady.


Náčelník si to užívá v anglickém parku.


Náčelník to v parku opravdu hodně prožíval.


Ananaz před vrbou s mikádem.


V anglickém parku je mnoho roztomilých kachen a kačerů.


Náčelník si voní k růži před zámkem.

Když nám paní pokladní prodávala vstupenky, zeptala se nás, odkud jsme. Po zjištění, že pocházíme z Prahy, už nás oslovovala pouze "Pražáci". Během naší návštěvy Jaroměřic jsme jí potkali asi třikrát a ani jednou nás neopomněla Pražáky nazvat.

Uvnitř se sice smělo fotit, ale to jsme bohužel zjistili až na prohlídce v momentě, kdy jsem měla fotografickou techniku (tablet) uzamčenou v přízemí zámku v baťohu :(

Zastávka č.2: Dalešice

V Dalešicích jsme navštívili pivovar, ve kterém se natáčely Postřižiny. Viděli jsme i komín, na kterém si čápi udělali hnízdo. Nyní následuje fotodokumentace.


Náčelník před bránou pivovaru.


To samé zblízka.


Komín s čápy.


Náčelník v místě, kde bylo ve filmu naskládané uhlí.


Obrázek růží, které rostou u pivovaru.

Tímto se s vámi pro dnešek loučíme a jdeme spát, neboť jsme dlouhým putováním znaveni. Zítra očekávejte zprávy z Telče a Dačic, které máme v plánu navštívit.

Dobrou noc!

Tento blog pro vás zpracoval Ananaz.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Den otevřených dveří hasičské zbrojnice města Mníšek pod Brdy

Ahoj všichni 👋 V sobotu 18. července jsme se sešli na autobusovém nádraží Smíchov a počkali jsme, než nám pojede autobus č. 321 směr Mníše...