pondělí 26. června 2017

Jižní Morava - Blog čtvrtý: Nová Říše a Dačice podruhé

Ahoj všem, vítejte u našeho již čtvtého blogu z jihozápadní Moravy :)


Dnes jsme měli naplánovaný výlet do kláštera Nová Říše, protože je pondělí a zámky mají zavřeno. To je také důvod, proč ve dnešním blogu najdete velmi málo fotografií interiérů, takže si odpočinete od křišťálových lustrů, starého nábytku a vycpaných zvířat.

Ráno jsme měli změnu, protože Náčelník včera objednal k snídani tzv. hemenex. Je to poanglicku zkomolené ham and eggs, čili šunka s vejci. V našem penzionu rozhodně ničím nešetřili a na talířích nám přinesli pět volských ok zapečených se šunkou pro každého, zeleninu a chleba. Statečně jsme se s vejci poprali, ale stejně jsme něco museli nechat. Zase jsme dostali meruňky a ty byly moc príma.


Zastávka č. 8: Nová Říše

První naší dnešní atrakcí byl klášter v Nové Říši. Včera jsme se dívali na návštěvní dobu na internetu a zjistili jsme, že hlavní sezóna začíná až o prázdninách a v červnu je nutné se dopředu telefonicky objednat. Stejně jsme se tam ale vypravili v naději, že mniši budou přívětiví a po klášteře nás provedou. Po vstupu do budovy jsme narazili na nějakou paní a potom na partu lidí sedících u stolu, kteří kouřili a pili pivo. Rozhodně nevypadali moc pobožně. Na dvoře uprostřed jsme si prohlídli děsně hlubokou studnu zarostlou listím a já jsem si vyfotila selfíčko.


Mnichům by se asi nelíbilo, kdyby věděli, že se někdo uprostřed jejich kláštera věnuje tak marnivé činnosti jakou je focení selfie.


Tady vidíte, jak to v klášteře vypadá, když zrovna nezacláním objektiv.


Na klášteře byly zvenčí moc pěkné sluneční hodiny.

Nakonec jsme klášter opustili, jelikož jsme nenarazili na nikoho, kdo by nám nabídl, že nás provede. Hned, jak jsme překročili práh, za námi někdo zavřel dveře. Nejspíšnějaký řemeslník, kterému se nelíbilo, že tam couráme. Klášter je totiž v opravě, takže jsme viděli mohutná dřevěná žebra, ze kterých se skládá kostra kopule.


Zde vidíte jedno z bájných zlatých jablek, která měl Hérakles přinést králi Eurystheovi. Kdepak, kecám :D tohle je zlatá makovice, která se připevní nahoru na kupoli.


Pohled na vnitřek kostela. Bohužel (pro Náčelníka) nešlo jít dovnitř.


Po opuštění kláštera jsme chtěli zakoupit čistou neochucenou vodu, kterou ale zřejmě mniši nepijí, protože v tamějších potravinách (označeny zeleným kroužkem (podle náčelníka je ten kroužek žlutý)) žádnou neměli. V nabídce byla pouze ochucená dobrá voda. Nakonec Náčelník kdesi ulovil dvě zaprášené půllitrové bonaquy.

Červený kroužek označuje místo, kde jsme se setkali s přátelskou fenkou. Ta od nás obdržela tři Pedigree kostičky. Její pán měl ovšem pochybnosti jestli je sežere, protože je prý mlsná. Nakonec jí ale přišly k chuti.

Zastávka č. 8: návrat do Dačic

Po odjezdu z Nové Říše jsme telefonovali do Dukovan, kam jsme chtěli na exkurzi. Celá elektrárna se ale hemží dětmi ze škol, které si užívají poslední týden před prázdninami, takže jsme zamířili znovu do Dačic. Zámek byl sice v pondělí zavřený, alemuzeum kostkového cukru mělo být podle googlu otevřené. Jenže tomu tak nebylo a my jsme zůstali v Dačicích bez programu. Zamířili jsme tedy do zámackého parku, který jsme si v neděli nestihli prohlédnout.


Ananaz u kostky cukru, svého milého přítele. (Mimochodem nejlepší jsou pokapané citrónem.) Tato žulová kostka cukru slouží jako památník na vůbec první kostku cukru, kteá byla v Dačicích vyrobena roku 1843. Tuto informaci se snadno dozví i cizinci, jelikož popisky jsou kolem kostky umístěny v rozličných jazycích.


Náčelník mi dává pokyny, jak se mám postavit, aby mě mohl vyfotografovat. Všechny jeho fotky bohužel dopadly nekontrastně (bylo tam špatné světlo), takže se na fotku nakonec dostal sám.


Ohromně zajímavý choroš, který má zespoda rourky a nahoře vypadá jako muchomůrka tygrovaná.


S maličkostmi si zdejší věřící hlavu nelámou. Pár čárek navíc a háček na T ve slově Nejsvětější přece není konec světa.
(Tato fotografie podle Náčelníka v blogu nemá co dělat, protože "ta cedule je úplně pitomá.")


Zde vidíte Náčelníka, kterak prchá před mým objektivem. V pozadí věž kostela v Dačicích.

Zastávka č. 9: Slavonice

Z Dačic jsmese přesunuli do Slavonic, které Náčelníka nadchnuly svými zdobenými domy.


Náčelník rozjařeně rozhazuje rukama před domem, který se mu líbí.


V hospodě, do které jsme se uchýlili na oběd, jsem dostala tuto radioaktivní citronovou limonádu slazenou nějakým umělým sladidlem. Mňamka.


Náčelník se plně věnuje svému nudličkovému vývaru.


Náčelník zpozoroval, že ho fotografuji, a snaží se tváři jako hlava kmene (a člen rady mladších).


Po obědě nastal čas dát si zmrzlinku.


Zde vidíte sklípkovou klenbu. Ta se vytváří vytesáváním ornamentů do cihlových kleneb. Na závěr se vše opraví maltou a nabílí, takže to vypadá jako šlehačka. Je to specialita Slavonic.


Náčelník pod Sklípkovou klenbou.


Zde je vyfotografována věž ve Slavnoicích, na kterou jsme vylezli. Má 144 kamenných schodů, které se při výstupu záhadně nejméně zdesetinásobí. Ale stojí to za to, protože vstupenky jsou malé magnetky s obrázkem věže. Návštěvníky si pojistili tím, že zavedli placení až po výstupu nahoru. Nikomu se totiž nebude chtít odejít aniž by se podíval, když už vylezl ty zatracené schody.


Toto je pohled na náměstí z věže. Na věži jsme si dobře pokecaly s Bambinou.

Tímto uzavírám dnešní blog a mnohokrát vám děkuji za jeho přečtení :) Dnes jsme přijeli domů dříve a šli jsme ještě na chvíli lovit pokémony. S Náčelníkem to ale jde dost špatně, protože se pohybuje velmi pomalu - neustále zalézá do všech kostelů a kapliček, které najde po cestě. Zdržují ho také sochy svatých, které se snaží identifikovat podle jejich atributů. Cestou jsme potkali několik koček, ale Náčelník s nimi nechtěl interagovat, abychom je nevyplašili :(

Takže se mějte a zítra se těšte na blog z Náměšti nad Oslavou. Další destinací si Náčelník není zatím jistý, takže se můžete nechat překvapit :)

Mějte se!

P.S.: Faktografické údaje v tomto blogu opravil Náčelník, jelikož jsem nedopatřením smíchala dvě destinace dohromady. Neumíte si představit, jaký z toho byl tanec.

P. S. 2: Slovo Náčelník se v tomto článku vyskytuje 16x (teď už 17x).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Den otevřených dveří hasičské zbrojnice města Mníšek pod Brdy

Ahoj všichni 👋 V sobotu 18. července jsme se sešli na autobusovém nádraží Smíchov a počkali jsme, než nám pojede autobus č. 321 směr Mníše...